God påske og lækker mad! Påsken er nemlig en af vores allerstørste madhøjtider, men hvad spiser vi egentlig til påske?
I den uge, hvor påsken falder, bliver der spist enorme mængder af æg sammenlignet med en normal uge. Det betyder dog ikke, at vi spiser ekstra æg hver dag, men derimod indtager vi æg netop i påskedagene – det er nemlig der, de fleste af os spiser vores påskemad. For hvad ville påskeaften egentlig være uden et bugnende påskebord?!
Årets påskebord er måske mere varieret end nogensinde, når fleksitarer, påsketraditionalister og kræsne madtyper slår sig ned omkring samme bord. Noget der dog trofast hænger ved år efter år, er ægget! Påskeæg findes desuden i alle farver, former og smagsvarianter for den, der ikke er interesseret i "det sædvanlige". Så hvad er din "guilty pleasure": små nougatfyldte chokoladeæg i en flot skal? Et gigantisk kinderæg? Eller måske et påskeæg med smag af Guinness?
Der findes simpelthen søde slikæg for enhver smag, men nu går vi hurtigt videre til hønseæggene!
Hvad kom egentlig først - hønen eller ægget? Vi ved det ikke rigtig, men kan konstatere, at påsken er den vigtigste højtid i kristendommen, eftersom den kredser om Jesu død og opstandelse. Men hvad har det med ægget at gøre? Overraskende meget, hvis man ser lidt nærmere efter! Ægget er nemlig et symbol på frugtbarhed og at blive født på ny. Og hvornår fejrer vi påske? Jo, selvfølgelig til foråret, når hønsene begynder at lægge æg igen. Det blev allerede i 325 ved et kirkemøde besluttet, at påsken skulle fejres om foråret, eller mere "ægsagt": den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Før i tiden var det også sådan, at kristne forud for påsken fastede, og kan du gætte, hvad man ikke måtte spise under den 40 dage lange faste? Jamen, du gættede rigtigt - æg!
I jødedommen fejres pesach, undertiden kaldet den jødiske påske, til minde om udvandringen fra Egypten. Denne højtid, der også altid falder om foråret, har heller ikke undgået æg på bordet! Men her er ægget i stedet en del af det rituelle seder-måltid og skal symbolisere tempelofringer.
Selvfølgelig er æg ikke det eneste, vi spiser. Der bydes ofte på sild og laks og ikke kun til påske. Men fisken har også sin historie i forhold til påsken, selvom den ikke er lige så symbolsk som ægget. Saltet fisk var nemlig en af de andre lækkerier, man endelig kunne nyde til påske, efter at den lange faste var overstået.
I dag spiser vi ikke ligefrem saltet fisk, som de gjorde før, men sild er en tilbagevendende bestanddel i alle danske højtider. Påskemad er næppe navnet værdigt, hvis der ikke er sild på bordet. Og ja, det gælder nu også dem, der ikke spiser fisk! En søgning væk finder du opskrifter på sild uden at skulle fange fisken i nettet - for eksempel veganske sild med tofu eller aubergine!
Virker det besværligt at hakke, røre og forberede alle påskebordets varianter af sild? Alting bliver nemmere, hvis du har gode ting til køkkenet derhjemme. Og har du lavet mad endnu? Heldigvis er der så mange finurlige køkkenmaskiner - som for eksempel den ultimative redningsmand i nøden: æggekogeren!
Nej, helt så mange er der nok ikke brug for! Laksen står på påskebordet af nogenlunde samme grund som vores kære sild. Desuden kan den jo varieres i det uendelige: gravet, varmrøget, koldrøget, grillet – vi har nok alligevel brug for den der stopfyldte laksekasse!
At invitere eller blive inviteret? Det er spørgsmålet! Er du den type, der bare elsker at stå i køkkenet? Eller er du det modsatte: han/hun, der ikke ved noget bedre end at blive inviteret ud, så du kan sidde i fred og ro og bare nyde? Heldigvis har vi ”just the thing”, uanset hvad du foretrækker!
Sjovt bagetilbehør som gør arbejdet for dig 🍩
Billede af @camillaseeberg
Er du klar til udfordringen? Har du alt, hvad du skal bruge? Også brugbart køkkentilbehør og sjovt bagetilbehør, der hjælper dig med at holde energien oppe hele vejen igennem? For nogle gange spekulerer man på, om alle de ekstra fridage i påskeugen ikke er til bare for at tilberede påskemaden. Tilføj derefter alt pusleri og pynten op. Det kan man kalde et maraton!
Nøglen til at kunne tilbyde en god menu ligger dog i at kende sine gæster. For let’s face it, i dag er der så mange forskellige typer kost på markedet, at det er svært at følge med. Og som sagt, bare fordi du har inviteret veganere, betyder det ikke, at der ikke er mere traditionelle muligheder, der kan serveres. Og glem ikke desserten! Måske bliver det en ægstremt god afslutning på påskebuffeten?
Eller måske skal du slet ikke stå og lave noget, men af sted til en anden, der har inviteret? Så glem ikke at medbringe en påskegave - gerne noget ægstra specielt! For når en anden løber maraton for dig, er det mindste, du kan gøre, at tage noget med, som bidrager til et smil på læberne til påskefesten!
God påske!
1-2 dages leveringstid!
Send til modtageren, pakket ind og med et kort - vi løser alt!
Og dansk kundeservice